iun 19 2014

Revista presei

Publicat de la 8:03 pm în categoria Revista presei

Macovei, solicitare catre procurorul general: Respectati decizia CEDO si finalizati dosarul mineriadei

 

 

Monica Macovei ii solicita procurorului general, Tiberiu Nitu, sa respecte decizia CEDO prin care Romania a fost condamnata pentru ca nu a trimis in judecata vinovatii de crimele comise la mineriada din 13-15 iunie 1990 si sa finalizeze ancheta, subliniind ca “nu pot exista crime comise cu violenta fara sa existe vinovati”.

“Solicit respectarea Deciziei CEDO prin care Romania a fost condamnata, pentru ca procurori din Parchetul General – Sectia Parchetelor Militare nu i-au anchetat si trimis in judecata pe cei vinovati de crimele din timpul Mineriadei 13-15 iunie 1990, si finalizarea de urgenta a anchetei.

Prin hotararea din 13 noiembrie 2012, CEDO a condamnat Romania pentru incalcarea dreptului la viata si incalcarea dreptului la un proces echitabil. CEDO a constatat si decis ca autoritatile romane, respectiv organele de ancheta penala, nu au facut cercetari reale si rapide care sa conduca la condamnarea vinovatilor. Pentru ca nu pot exista crime comise cu violenta fara sa existe vinovati“, scrie pe blog Monica Macovei.

Fostul ministru al justitiei subliniaza faptul ca dupa un an si jumatate de la emiterea acestei decizii de catre CEDO Romania nu a facut nimic in sensul celor cerute, mai exact Parchetul General nu a finalizat anchetele in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Totodata, decizia CEDO precizeaza ca “importanta mizei pentru societatea romaneasca, care consta in dreptul numeroaselor victime de a sti ce s-a intamplat, ceea ce implica dreptul la o cercetare judiciara efectiva si dreptul eventual la reparatii, ar fi trebuit sa impulsioneze autoritatile nationale sa se ocupe de dosar imediat si fara intarzieri inutile, pentru a preveni orice aparenta de impunitate a anumitor acte”.

“Cu toate acestea, statul roman nu si-a indeplinit obligatiile”, adauga Monica Macovei, precizand ca judecatorii CEDO au remarcat faptul ca in septembrie 1998, la 8 ani de la mineriada, “nu fusese audiata niciuna din persoanele care exercitasera functii cu responsabilitati la momentul faptelor”, in special “presedintele Romaniei in exercitiu la acea vreme, prim-ministrul si adjunctul acestuia, ministrul de Interne, seful politiei, seful SRI si ministrul Apararii”.
“Solicit Procurorului General Tiberiu Nitu sa respecte aceasta Decizie CEDO, finalizand credibil si rapid anchetarea crimelor din timpul Mineriadei 13-15 iunie 1990. Si voi reveni constant asupra acestei cereri pana cand anchetele vor fi finalizate”, mai anunta Monica Macovei.

“Criminalii si complicii lor politici sunt liberi”

In context, aceasta reaminteste ca prin legea pe care a scris-o in 2010 si care a intrat in vigoare la data de 20 martie 2012, a fost eliminata prescriptia pentru omor, prin urmare “exista baza legala pentru anchetarea sau redeschiderea anchetelor pentru cei care au comis crime direct sau prin instigare ori complicitate”.

“Dupa 24 de ani de la Mineriada 13-15 iunie din Bucuresti, cei care au batut si arestat ilegal oameni au ramas, in marea lor majoritate, nepedepsiti. Au fost si oameni ucisi, dar criminalii si complicii lor politici sunt liberi”, afirma Monica Macovei, care prezinta pe blogul sau cateva dintre faptele comise in 13-15 iunie, precum si mai multe declaratii din dosar.

De asemenea, fostul ministru al Justitiei publica numele procurorilor care au facut arestari ilegale in timpul mineriadei si spune ca a cerut sa se ia masuri.

“Nu am primit niciodata vreun raspuns si nu s-a intamplat nimic cu autorii arestarilor ilegale si a lipsirii ilegale de libertate. Sunt sigura ca au fost mai mult de 59 de persoane retinute sau arestate ilegal, atat am putut eu sa dovedesc atunci.

Acum, in iunie 2014, orice alta dovada si actiune stau in pixul si vointa lui Tiberiu Nitu, de o vreme procuror general si, inainte de asta, cel care a supravegheat activitatea parchetelor militare. De aceea, solicit finalizarea anchetelor in cazul Mineriadei din 13-15 iunie 1990″, mai spune Monica Macovei.

 

http://www.ziare.com/ion-iliescu/mineriade/presedintele-poate-afla-adevarul-despre-mineriada-din-13-15-iunie-cu-o-conditie-interviu-1240756
Presedintele poate afla adevarul despre mineriada din 13-15 iunie cu o conditie – Interviu Teodor Mărieş:

 

CEDO a condamnat statul roman pentru modul dezastruos in care s-a ocupat de dosarele Mineriadei din 13-15 iunie. Cu toate astea, nici azi, la 23 de ani de la acele evenimente, vinovatii nu au fost condamnati.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, vorbeste despre ziua de 13 iunie 1990, cand armata a reprimat manifestatiile din Piata Universitatii impotriva regimului lui Ion Iliescu, si afirma ca exista dovezi clare ca s-a cerut armatei sa iasa in strada pentru a-i imprastia pe protestatari.

Astfel, in dosarul “Anca Mocanu si altii contra Romaniei” in care CEDO a condamnat statul roman in luna noiembrie, exista mai multe jurnale de lupta in care se arata ca in data de 13 iunie 1990, Iliescu a dat ordin Armatei, mai exact lui Vasile Ionel, sef de Stat Major al Armatei, sa se scoata 13 tancuri si sa se faca uz de gaze toxice si lacrimogene, sustine Teodor Maries.

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989 este unul dintre cei care au fost arestati si batuti de fortele de ordine in ziua de 13 iunie 1990, prima dintre cele trei zile ale celei mai sangeroase dintre mineriade.

Daca ati fi fata in fata cu un tanar de 18 ani care va merge in curand la vot pentru prima oara si care nu prea stie ce s-a intamplat in 13-15 iunie 1990, dar vede ce se intampla zilele acestea in Turcia, cum i-ati explica ce s-a intamplat in urma cu 23 de ani? 

Am trait acele evenimente. Am participat la ele si in ultimii ani am avut acces la mai multe documente, asa ca am dreptul sa spun ca incepand cu 14 decembrie 1989 si pana in 15-16 iunie 1990 a existat o perioada infractionala in care autoritatile statului au reprimat demonstrantii care au luptat pentru libertate si democratie.

A fost o reprimare constanta. Prima a fost exercitata de regimul comunist, pana in 22 decembrie, iar incepand din seara de 22 decembrie a inceput reprimarea neo-comunistilor care s-au instalat la putere.

A existat acelasi tip de reprimare in 28-29 ianuarie, apoi in 18-19 februarie si a culminat cu 13-15 iunie, Atunci au atacat in primul rand demonstrantii, dupa care au trecut la reprimarea oamenilor ce se aflau in sediile partidelor de Opozitie, PNTCD si PNL, la reprimarea ziaristilor din redactiile ziarelor libere, care s-au infiintat in primele luni de dupa Revolutie, si bineintele la cei din sediile asociatiilor, ONG-urilor, practic societatea civila incipienta, abia infiintata.

Pe scurt, asa s-au derulat lucrurile. Unii doreau libertate, in primul rand, apoi democratie si o noua linie pentru Romania, cea naturala, spun eu, spre Occident. Iar fortele retrograde incercau sa ne mentina in aceeasi zona de influenta – Uniunea Sovietica inca exista – asa cum ne-au tinut timp de 45 de ani.

Ce imagini va vin in minte prima oara cand va ganditi la acele zile? 

In primul rand imi vin in minte imaginile de violenta din acea dimineata de 13 iunie cand si eu am fost arestat. Felul in care au distrus corturile…

Sigur, se pot face comparatii intre ce se intampla in Piata Universitatii si ce se intampla acum in Turcia, dar de-a lungul anilor au mai fost astfel de actiuni in forta, de exemplu in Republica Moldova, in urma cu cativa ani.

In opinia dumneavoastra, cine sunt principalii vinovati? 

Toate violentele din data de 13 impotriva demonstrantilor au fost facute la ordinele lui Ion Iliescu si Petre Roman. A fost un plan bine stabilit inca din data de 11 iunie, la Scrovistea, unde au participat si Mihai Chitac si Virgil Magureanu si Petre Roman. Serviciile secrete plus politrucii acelor zile au pus la cale reprimarea demonstrantilor.

A existat si o riposta a acestora in ziua de 13 iunie, asa ca, nefiind suficient de convinsi ca au reusit sa ne termine cu totul, au apelat si la bratul lor inarmat cu bate – minerii.

Am impresia ca le era un pic frica, un pic, nu foarte tare pentru ca au tras si pe 13 seara, dar aveau totusi o retinere sa traga. Si nici n-au fost ascultate ordinele lor de a interveni armata in strada.

Iliescu a facut multe apeluri la armata in acea zi, ca sa o scoata in strada cu tancuri si cu munitie, ordine care nu au fost executate intocmai. Insa ele sunt mentionate in jurnalele de lupta, iar Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), in decizia prin care este condamnat statul roman intr-un caz de ucidere in timpul evenimentelor din 13 iunie, il mentioneaza pe fostul presedinte Ion Iliescu de 7-8 ori.

Deci retine CEDO ca Ion Iliescu a fost principalul vinovat pentru tot ce s-a intamplat, ca decident. El detinea functia de presedinte, presedinte ales, pentru ca nu depusese inca juramantul. Dar sa stiti ca din punctul meu de vedere frauda din 20 mai nu ne indreptateste si nu va indreptati niciun istoric sa spuna ca acele alegeri au fost libere si conform vointei poporului.

Ca urmare a deciziei CEDO, in urma cu cateva luni ati cerut redeschiderea dosarelor Revolutiei si Mineriadei. I-ati spus ministrului Justitiei de atunci, Mona Pivniceru, “sa cheme procurorii si sa ii puna la treaba”. Stiti care a fost reactia? 

Il invit acum sa faca acelasi lucru si pe procurorul general Tiberiu Nitu, asa cum l-a invitat si presedintele Basescu: sa reia cercetarile atat in dosarul Revolutiei, cat si in dosarul Mineriadei, neavand niciun obstacol pentru a continua cercetarile.

Crimele nu sunt prescrise, decizia CEDO este foarte clara, ea spune precis ca statul nu poate sa invoce nici prescrierea, nici alt tip de amanare. Pentru faptul ca statul n-a lucrat in acesti 23 de ani nu exista nicio scuza din partea niciunui guvern roman din ultimii 23 de ani.

De ce n-a lucrat statul, justitia, in acesti 23 de ani? 

Foarte simplu: Statul nu a lucrat pentru ca statul sunt “EI”. Cei care au participat la represiunile din decembrie 1989 sunt statul.

Sigur, o parte au disparut fizic datorita varstei, dar au lasat copiii si nepotii, o parte au plecat la pensie, dar si-au lasat subalternii, iar o parte dintre “EI” inca mai ocupa functii din care pot sa isi exercite influenta.

Atata timp acest tip de stat mafiot nu a fost condamnat niciodata de catre justitie! De peste 70 de ani! Pentru ca ei n-au platit nici pentru nenorocirile din vremea comunista.

Doar Ceausescu a platit, pe care tot “EI” l-au impuscat, l-au lichidat practic, privandu-ne pe noi romanii de un proces al comunismului. Procesul lui Ceausescu ar fi fost primul proces al comunismului daca cei care l-au judecat n-ar fi primit dispozitie sa finalizeze acel proces intr-o ora. El trebuia sa continue cateva luni, sa se aduca probe… Dar acel proces a fost un esec din punct de vedere juridic, s-a dorit sa fie suprimat cel care era principalul acuzat.

Statul sunt “EI”. Noi ne rugam de procurorii care au fost procurori si in vremea comunismului sa faca dosare impotriva fostilor lor tovarasi? E greu, e foarte greu.

Credeti ca echipa de procurori sefi Tiberiu Nitu – Laura Codruta Kovesi – Ion Vasilache va face ceva? Aveti vreo speranta? 

Ca sa va raspund, merg in urma cu 6-7 ani cand era exact aceeasi echipa. Ei au oprit aceasta cercetare. Ne-am luptat ca sa obtinem documentele pentru a putea proba la CEDO si pentru a putea obtine aceasta condamnare a Guvernului roman. Deci nu pot sa intrevad nimic bun, pentru ca e vorba exact de aceeasi oameni.

Dar ati vazut declaratia presedintelui Traian Basescu prin care i-a cerut lui Tiberiu Nitu ca in timp de un an sa rezolve cazul. Eu nu am inteles ca i-a cerut sa ii prezinte la anul doar cine a scos armata in strada sau cine a tras in decembrie 1989, ci banuiesc ca presedintele vrea adevarul si daca vrea adevarul atunci cred ca i-a cerut procurorului general ca in timp de un an sa finalizeze dosarul Revolutiei si Mineriadei.

Asa am inteles eu, poate nu am inteles bine, si atunci presedintele trebuie sa ne explice mai clar, dar eu asa am inteles: ca aceste dosare trebuie finalizate si ca presedintele isi doreste acest lucru si ca este una dintre nemultumirile pe care le are fata de aceasta echipa. Presedintele stie foarte bine ca toata aceasta echipa a detinut controlul Parchetelor in ultimii 7-8 ani.

Sa nu uitam insa ca dorinta presedintelui este legitima, dar mai legitima este dorinta familiilor victimelor de a afla adevarul despre ce s-a intamplat atunci, iar decizia CEDO asta spune: romanii sunt indreptatiti sa stie ce s-a intamplat. Familiilor victimelor de atunci trebuie sa li se recunoasca practic calitatea de urmasi ai unor eroi si sa se faca actul de dreptate pana la final, adica cei vinovati sa fie condamnati.

Vedeti totusi posibila o finalizare a dosarului Mineriadei?

Da. Generalul Dan Voinea, de la alungarea din Parchet (pentru ca, in 2008, presedintele Traian Basescu a spus ‘Domnule general, am impresia ca ati fost dat afara din Parchet, deci va invit sa reveniti’), a depus mai multe cereri de revenire. Una dintre ele este depusa si in acest moment, probabil in faza de a se dispune din partea CSM-ului un aviz pentru reincadrarea domniei sale ca procuror civil.

Practic, e singurul care a facut dosare care au stat in fata judecatorilor si s-au incheiat cu condamnari, chiar daca tarziu, si e singurul care cunoaste acest dosar voluminos, de peste 1 milion de file.

Cred ca ar fi o nedreptate daca nu l-ar reprimi si daca nu i-ar reincredinta dosarul pentru a-l finaliza. Asa cum a declarat de mai multe ori, in dosarul Revolutiei cercetarile s-au desfasurat deja si in proportie de 60-70% sunt finalizate.

Ca atare nu ar mai fi atat de mult de asteptat sa aflam adevarul, repet, cu o conditie.Daca domnul presedinte Traian Basescu doreste ca aceste dosare sa fie finalizate in timpul mandatului sau, lucrul trebuie inceput de maine.

http://www.ziare.com/ion-iliescu/mineriade/presedintele-poate-afla-adevarul-despre-mineriada-din-13-15-iunie-cu-o-conditie-interviu-1240756

3 comentarii

3 comentarii la “Revista presei”

 1. #pe 20 Jun 2014 la 10:45 am

  E SINGURA SOLUTIE LEGISLATIVA IMEDIATA

  Inregistrata sub nr.479/19.06.2014

  STIMATE DOMNULE PRIM MINISTRU ROMANIEI,VICTOR VIOREL PONTA

  Stimata doamna deputat Aurelia Cristea,
  Ministru delegat pentru Dialog Social si Relatia cu Societatea Civila

  Referitor la Plx 375/2013-Proiect de lege pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr.29/2013 privind reglementarea unor masuri bugetare
  http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=13620

  Daca in problema Revolutionarilor din Decembrie 1989 exista vointa politica, va sugeram si solicitam
  UN AMENDAMENT,
  ptr art 6 din O G 29/2013,prin introducerea unui amendament in legea de aprobare avind urmatorul continut:
  Plx 375/2013. Art 6 se modifica dupa cum urmeaza:
  “ Prevederile art 18 si 19 ale art II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.80/2010 pentru completarea art 11 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.37/2008privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul bugetar,precum si pentru instituirea altor masuri financiare in domeniul bugetar,aprobata cu modificari si completari prin Legea 283/2011 si OUG 84/2012 SE ABROGA.”

 2. ionpe 20 Jun 2014 la 5:21 pm

  Frumos din partea Monicai Macovei.

  De ce in perioada cand a fost ministru justitiei nu a facut nimic?

  Se apropie alegerile prezidentiale, poate prinde pe acolo vriun ciolan. Cat a fost europarlamentar nea tradat nu a sustinut interesele poporului roman

  Situatia mineriadelor trebuie clarificata si criminalii trbuie pedepsiti.

 3. Marinpe 22 Jun 2014 la 3:05 pm

  Un coleg de-al nostru,pe portalul revolutiei,scrie pe site intr-una,pensionari impostori,stop oug.53.,stop indemnizatii,stop si la puscarie,spune el !?! Asa ceva cretin n-am mai vazut si n-am mai auzit de la Turcescu incoace. Din cauza acestor scursuri ale societatii noastre,miscarea de miscarea revolutionara s-a ales praful. Asta s-a si urmarit. Cretini ca cel de pe portal sant foarte multi asta este. Dar decat sa vorbeasca despre noi cum vrea el,mai bine se duce dupa tizul lui Mircea,stie el care,la puscarie. La puscarie sa se duca el si familia lui de securisti. Sa zica stop lui masa si lui sorsa’. Marin,ii transmite numai urari de bine si la puscarie sa se duca,acest mare revolutionar care,cica,tine cu noi. Il rog frumos sa ma contacteze,sa vi-l aduc de urechi in p-ta Victoriei sa facem toti ce vrem cu el…… Dragii mei,din cauza asta ni s-au intamplat atatea. Cel care are in grija situl portalul revolutiei,nu citeste inainte golaneala unora ? De ce se publica de rau despre noi ? Sau poate ca toti de acolo sant borfasi si banditi ? Intr-un cuvant, dusmanii revolutionarilor . La asa acuze trebuie, sa se i-a masuri,altfel sa nu ne mire ca se va duce dracu cu legea 341. De fapt cred ca asta se si urmareste. Treziti-va, cat nu este prea tarziu. Este o dezbinare permanenta a noastra. Sa se aleaga praful de ei si de familiile lor comuniste.

Comments RSS

Scrie un comentariu