mar 01 2012

Bucuria târzie de Doru Braia

Publicat de la 5:56 pm în categoria Revista presei

Bucuria târzie

O jumătate de parlament a mai votat odată Legea Lustraţiei. Poate de data aceasta lustrabilii de la Curtea Constituţională se pregătesc de pensionare şi vor lăsa să treacă legea care a venit atât de târziu, poate prea târziu. Cealaltă jumătate de parlament se află în „grevă-protest”, asemuindu-se mai degrabă cu ceferiştii, felcerii sau şoferii sindicalişti şi deloc cu politicienii de ştaif european, precum nu prididesc a se pretinde mereu. Ambele jumătăţi de parlament, însă, au bifat Legea noastră cu aceeaşi indiferenţă funcţionărească, de parcă ar fi adoptat vreo reglementare a îngrijirii căţeilor vagabonzi sau a întreţinerii şinelor de tramvai.

Aflat printre asistenţi, alături de vajnicul Teodor Mărieş (Doamne, câtă putere de luptă poate avea!), eu m-am bucurat şi am aplaudat la momentul anunţării votului. Mi-a scăpat chiar şi o lacrimă, în amintirea lui George, Mono şi Călin, a lui Vali Sterian şi a lui Cristi Paţurcă. Dacă ar fi fost lângă mine, sunt sigur că ar fi aplaudat şi ei…

Ştiu, se pot aduce numeroase obiecţii. Că termenul de aplicare ar fi prea scurt, că zeloşii activişti utecişti şi „patrioţii” diplomaţi ai lui Ceauşescu au fost scoşi în ultimul moment dintre lustrabili (farmecele Securităţii!), că „dinozaurii” s-au ales oricum cu sacii în căruţă şi că nea Nelu tot cu sepepişti şi girofar va face turul României etc. Aşa este, dar semnificaţia istorică a unui asemenea moment are o infinit mai mare însemnătate decât gândurile noastre neîmplinite. România s-a identificat, în sfârşit, printre naţiunile care, prin lege(!), condamnă comunismul!

Resortul principal al unei asemenea realizări a fost, depun mărturie, supraomenescul sacrificiu al lui Teodor Mărieş (peste 100 de zile de greva foamei!), în faţa căruia au cedat până la urmă îndărătnicii (doar atât?!) noştri politicieni. Mă plec cu recunoştinţă în faţa preşedintelui Asociaţiei 21 Decembrie 1989!

Acum douăzecişiunu de ani, băteam drumurile ţării cu Proclamaţia în mâini şi încercam să arăt oamenilor ce înseamnă şi ce importanţă are pentru români Punctul 8. A trecut atât amar de vreme şi, mai cu chiu, mai cu vai, au înţeles. Daţi-mi voie să mă bucur! Chiar şi atât de târziu…

Doru BRAIA

7 comentarii la “Bucuria târzie de Doru Braia”

1. CHIS ALEXANDRU LRM-C 00238pe 01 Mar 2012 la 6:41 pm

Motto: “Bucura-te, Ticule, acolo in ceruri, ca s-a indeplinit dorinta ta cea mare!”

Dle @DORU BRAIA – Incerc sentimente amestecate. Pe de o parte cred ca Legea Lustratiei este o superba ofranda adusa, peste timp, celor care au murit sau au suferit de ceea ce s-a numit comunismul sau ciuma rosie. Dar, pe de alta parte, sufar ingrozitor cand ma gandesc de ce rol trebuia sa aiba PNL in viata politica romaneasca, imediat dupa decembrie 1989, si ceea ce a fost de-a lungul acestor ultime doua decenii. Am fost timp de 2 ani “mana dreapta” a lui Mircea Ionescu-Quintus(eram vicepresedinte al PNL Prahova), pana cand o discutie cu Ticu Dumitrescu si Puiu Anastasiu(fiul unui senator liberal interbelic, de Prahova) mi-a dezvaluit “increngatura de securisti si informatori” care a pus stapanire pe acest partid. Figurile “carismatice” ale acestui partid istoric, precum Dan Amedeo Lazarescu, Alexandru(Conu’ Alecu) Paleologu, Constantin Balaceanu Stolnici, Mircea Ionescu Quintus s.a. s-au dovedit a fi “cartitele” care au erodat increderea in aceasta formatiune politica. Degeaba CNSAS si presa au incercat sa contribuie la “reparatia morala” a acestui partid, contrabalansand demolarile acestor indivizi “controlati si dirijati”. Raul fuse facut, si pentru mult timp de acum inainte! Probabil ca acelasi efect il va avea si impactul Legii Lustratiei care vine mult, mult prea tarziu. Si, acum, in incheiere, parafrazand un vers: “Unde-mi erau liberalii/Cand a fost votata Legea?

2. IONEL DINCA-BRAILA-REVOLUTIONARpe 01 Mar 2012 la 7:12 pm

Sunt intru totul de acord cu dumneavoastra domnule BRAIA si le doresc celor de la ASOCIATIA 21 DECEMBRIE insanatosire rapida pentru ca mai sunt multe de facut in tara asta.Sunt si voi fi mereu ,cu inima ,cu gandul si cu fapta alaturi de voi.

3. albertpe 01 Mar 2012 la 7:52 pm

E o lege foarte importanta.Nu pentru ca,multi dintre noi,care nu am avut nici macar un carnet de UTC,am fi avut nevoie de acest reper pentru a ne defini.Avem nevoie insa de aceasta bariera,pentru a ne separa de cei de pe partea opusa!Pentru a mai taia din elanul tot mai primejdios al groparilor libertatii noastre!Totusi Base nu a fost invins de secu.Nici nu a castigat batalia.Dar pana acuma de ce a dormit?De cine a ascultat?A fost nevoie de strigatul pietii si de suferinta celor din as 21ca sa-l trezeasca?

4. IANCU RADOMIR - GHERMAN Timisoarape 01 Mar 2012 la 9:54 pm

Doru Braia
    SOCIETATEA CIVILA – atat de hulita – a inregistrat o victorie “de etapa” acum cand Alesii cetatenilor – electori au hotarat ca este timpul sa avem LEGEA LUSTRATIEI .
    GEOGE SERBAN s-ar fi bucurat daca nu ar fi venit o lovitura tipica din partea “mahalalei mercantile” care a sufocat aceasta tara . Lovitura a fost “repurtata” de catre Rodica Vlad care afirma , in stil becalist sau otevist , ca a pus “laba” pe tribuna de la care se exprima , in TIMISOARA – Capitala Banatului , cei care se considera – si sunt recunoscuti de catre Societatea Civila – continuatorii celor care au luptat pentru cauza Romanilor din Banat si Transilvania si apoi pentru salvarea tarii de “implanturile”sovietelor si de “emanatii” de dupa 1989.
    Suntem OBLIGATI sa actionam si in afara planului ideilor generoase .
    Drept urmare propun sa strangem donatii si sa incercam sa “rascumparam” de la Rodica Vlad linistea celor care au luptat si au patimit pentru o cauza generoasa – ea nu intelege dar noi suntem DATORI.

5. lakepe 01 Mar 2012 la 9:54 pm

CARE BUCURIE ?

6. viorelpe 02 Mar 2012 la 10:16 am

ce s-a intaplat cu legea 341/2004 stie cineva?

7. tanase marianpe 09 Jul 2012 la 12:53 pm

excelentei sale do0mnului jurnalist doru braia,,. sa traiti domnule, ma CUNOASTETI MA NUMESC M. M. AN REZERVA TANASE MJARIAN SUNT UN SUPUS FIDEL AL MAJESTATII SALE REGELE MIHAI ANTAI AL ROMANIEI,,. SUN ASTA DOMNULE ,.DESI AM LUCRAT LA ,,S. T. S. ,, AM AN SUFLET O STIMA DEOSEBITA FATA DE MONARHIE,, SI O CONVINGERE CA ESTE SINGURA FORMA DE GUVERNAMANT CARE VA ADUCE LINISTE,PACE SIB PROGRES AN TARA NOASTRA,,. ACUM SI AICI DOMNULE JURNALIST DORU BRAIA,DORESC SA VA FELICIT PENTRU REALIZAREA EMISIUNII DE SAPTAMANA ACEASTA PE N24 PLUS INTITULATA,,. EU AS ZICE MAI EXACT DOMNULE REVENIREA LA NORMALITATE ,,A UNOR DISTINSE FIGURI PROGRESISTE AN ROMANIA,,.ASTFEL EU AL RESPECT PE ACEST DOMN FOCSA,,. EU CA O VICTIMA A SISTEMULUI SANITAR DISTRUS AN ROMANIA POSTREVOLUTIONARA,,. ASTFEL V AM MAI SCRIS EXCELENTA VOASTRA LA O VIZITA LA SPITALUL MILITAR AL MINISTERULUI DE INTERNE AM GASIT COLONEII MEDICI BETI AN CABINET UN ASA ZIS MEDIC VUZITAS AVEA O COAMA LA SPATE DE CIRCAR SI NU DE OM DE STIINTA,,….. MAI RECENT DOMNULE LAO RECADERE A CAZULUI MEU ZEROU TATAT AM MERS LA FUNDENI CLINICA,, UNDE UN DERBEDEU MEDIC M A DAT AFARA AN STRADA CAND I AM RAPORTAT CA O ANAMNEZA DRAMA SUFERITA LA SPITALUL MILITAT AL MINISTERULUI DE INTERNE,,………………………….. DOMNULE EU DE MAI MULT DE UN AN SI JUMATATE DE LA ACEST EPISOD TRIST ,NU POT SA MERG CURSIV,, STAU AN CASA SI SUFAR,,………………….. CINSTE ACESTEI EMISIUNI REALIZATE CU DOMNUL FOCSSA, UNDE SE RECUNOASTE CA SUNT FURATI BANI AI NOSTRII DOMNULE ASTFEL MIE MI SE FURA LUNAR BANI GREI DIN PENSIA MILITARA BANI GREU MUNCITI AN SISTEM DOMNULE ASTFEL EXCELENTA VOASTRA EU CAND VAD LA ,,T. V. ,, PORTILE METALICE DE LA ,,CERCETARI PENALE,, AMI AMINTESC CA INTRAM AVCOLO NU CA SECURIST CI MUNCEAM GREU INSTALAND RADIOTELEFOANE SI DISPOZITIVE,,ADA 02 DE AVERTIZARE ACUSTICA,, DE GENERATIE VECHE,, EPUIZANTE CA SI EFORT FIZIC,,..ERAU CABLAJE URIASE TREBUIA SA DEMONTEZI CARSERIA MASINII ANDELUNG SI EPUIZANT DOMNULE,,… NU ERAM UN SECURIST DE BIROU CI MAI MULT DECAT UN MUNCITOR AL SISTEMULUI,,. DEALTFEL EXCELENTA VOASTRA CAND SPUI ANTR O TARA CIVILIZATA UN GRUP DE MILITARI VEZI ANTRADEVAR MILITARII ACTIVI AI ACELEI TARI ,, SI NU SOLDATI SAU GENERALI,,……………….. EXCELENTA O SA ANCHEI ANSCRISUL MEU ASIGURANDU VA DE ANTREAGA MEA APROPIERE AN SENTMENTE SI AFURMATII,,. SA TRAITI DOMNULE JURNALIST DORU BRAIA,,.. CU MULTRESPECT PERSONALITATII VOASTRE,,…… EU TOT NU POT SA MERG CURSIV,,ASTEPT O VIZITA LA DOMNUL PROF DR, LEON DANAILA UN EXEGET AL LUMII MEDICALE CARE POATE SPER SA MI REFACA SANATATEA DISTRUSA DE ACEST SISTEM BOLNAV SI HOT AN TOTALITATE,,. SA TRAITI DOMNULU CU SARUTARI DE MAINI SI DOAMNELOR DIN ANTURAJ,,. SA TRAITI,,……….