iul 11 2008

Istoric

Publicat de mihai la 4:51 pm în categoria Istoric

Istoricul asociatiei

Prima asociație de revoluționari din București, este formată de cei care în 21 decembrie 1989 au manifestat împotriva dictaturii în fata forțelor de represiune ale sistemului totalitar. A fost înființată în ianuarie 1990 și adobândit personalitate juridică în urma sentinţei civile nr. 174 din 9 februarie 1990. În continuare pentru obținerea unui sediu și înscrierea de noi membri au început să strângă semnături în fața Intercontinentalului, aproape de locul baricadaei.

Primul președinte al asociației a fost Alexandru Nancu dar la tribunal, pentru înscriere, au fost prezenți Traian Rece împreună cu Tania Șiperco, așa că în acte Traian Rece este consemnat ca primul președinte.

În 1991 la conducerea asociației a fost ales Ovidiu Popescu iar în 1993 Adrian Dumitrescu și vicepreședinte Constantin Aferăriței. La alegerile din 1995 membri prezenți au fost de acord cu realegera lor, fiind în acel moment și parlamentari din partea Convenției Democratice. Pentru că mare parte din membrii existenți pe listele de înscriere nu mai activau, au existat motive de contestare ale acestor alegeri care au generat fracțiuni. Activitatea asociației a fost nereprezentativă.

În 1997, printr-o adunare generală extraordinară, este aleas președinte Constantin Calancea, care nu a fost recunoscut de vechea conducere. Preluarea efectivă a sediului de către noua conducere a fost realizată abia în 24 aprilie 2001, dar şi ulterior asociaţia s-a confruntat cu “acţiuni de forţă şi intimidare din partea unui grup restrîns condus de Adrian Dumitrescu, (…)”

În prezent prședinte este Teodor Mărieş.

Activitati

Asociaţia s-a remarcat în 1990 prin participarea la manifestaţiile din Piaţa Universităţii. În 14 iunie 1990, sediul asociaţiei a fost vandalizat de un grup de mineri conduşi de ofiţeri de la UM 0215 (unitatea de informaţii a Ministerului de Interne). Mai mulţi membri ai asociaţiei au fost batuţi cu bestialitate şi reţinuţi.

În 27 august 2001, sub preşedinţia lui Constantin Calancea, a devenit prima asociaţie de revoluţionari care a editat, prin intermediul editurii “Apollon” din Urziceni, un ziar propriu numit “21 Decembrie”, care după cîteva numere şi-a încetat activitatea din lipsă de fonduri, asociația rămânând datoare cu 160 000 de lei. Director al ziarului era George Călin, iar colectivul de redacţie cuprindea pe Dan Ionescu (redactor şef), Sorin Soare (redactor şef adjunct), Ştefan Boran (secretar general de redacţie).

La sfâșitul anului 2004 domnul Teodor Mărieș și asociaţia fac presiuni pentru redeschiderea dosarelor Revoluţiei Române din decembrie 1989 şi a mineriadelor din 1990 din punctual de vedere al victimelor și cer schimarea încadrării faptelor în crime împotriva umaniății. Dosarul Revoluției ajungea intr-o lună la terenul de prescriere și s-a redeschis în urma acestor acțiuni.

În 2005 domnul Teodor Mărieș și asociația se alătură societații „Alburnus Maior” și Academiaei Române militând împotriva deschiderii exploatării aurifere cu cianuri la Roșia Montană. Acțiunea a avut ca efect sistarea lucrărilor începute, care conduceau la deșertificarea zonei și distrugerea multor dovezi arheologice.

În 2007, domnul Teodor Mărieş ca președinte al asociaţiei s-a remarcat prin depunerea unei sesizări penale împotriva fostului preşedinte al României Ion Iliescu, care până acum s-a soluționat cu neînceperea urmăririi penale. Romulus Cristea, membru al asociației a lansat un sit şi blog pe internet în numele asociației.

Anul 2008 a debutat prin susținerea acțiunilor revoluționarilor altor asociații. Domnul Teodor Mărieș și asociația „21 Decembrie 1989”, împreună cu alte organizații ale societății civile și de revoluționari au deshis acțiune la CEDO, în februarie depunând o plăngere la Strasbourg, împotriva statului român, pentru stabilirea unor termene rezonabile de soluționare a dosarelor revoluției si mineriadelor, nerezolvate nici după 18 ani. În scopul susținerii acțiunii asociației „ADEVĂRUL ACUM”, împreună cu alte organizații ale societății civile, s-a lansat petiția on line „Apelul pentru Adevăr și Solidaritate”.

istoric realizat de doamna Carmen Alexandrescu

7 comentarii

7 comentarii la “Istoric”

 1. stefanpe 23 Dec 2010 la 10:04 am

  poi si cazacu stefan leonard a fost acolo si nu e membru pentru ca nu vor ei de ce de ce de ce nu imi dau seama probabil vrea se transforme asociatia lor cu circuit inchis .ieri am fost lea sediu cu o cerere si citeva cuvinte scrise leam spus ca as vrea sa devin membru ca am contribuit la revolutie dupa ce am fost interogat sa-u gandit un pic si au deliberat nu sti orele la care sa-u produs evenimentele cine tea trimes ce urmaresti. leam spus ca nimic si au zis ca asta e bine ca orcum nu opti nimic. era o doamna zicea putem sa-l facem simpatizant.

 2. puiutulpe 14 Apr 2011 la 10:28 pm

  Bre’h Stefane, las-o moarta… si invatza sa scrii.
  Tu nu stii unde se pune punct, ori alte semne diacritice ?
  Esti si prost, si incult, dar si neserios. Intai invata sa scrii romaneste, si aphoy invina incoashe, mhai…..
  Membri de aici tre’ sa nu fi fo ‘ activisti, cu ‘secu’, etc. nu ca zice L. 341/2004, ci inca din statut din ’90.
  La fel, tre sa faca dovada clara ca au actionat si in 21.12.’89 contra regimului comunist. E o comisie de mai multi, care valideaza cererea, si disjunge asupra dovezilor implicite prezentate aferent.

 3. C. Topalape 20 Dec 2011 la 8:21 pm

  Stimate Domnule Teodor Maries,

  Ordinul Cavalerilor Echităţii (OCE) si Asociatia Pro Democratia–Club Bacau va felicita calduros pentru lupta hotarata si curajoasa pe care o duceti in domeniul democratizarii Romaniei, al consolidarii statului de drept si al respectarii drepturilor omului.

  Organizatia noastra va este recunoscatoare pentru faptul ca ati reusit sa castigati procesul de la CEDO impotriva prescriptiei privind crimele comise in decembrie 1989, astfel incat criminalii sa fie judecati si pedepsiti (sa speram) dupa gravitatea faptelor lor.

  Acum ne-ar trebui si niste sentinte de condamnare a magistratilor care i-au facut scapati pe marii vinovati ai regimului comunist – nomenclaturisti, securisti, politisti si militari obedienti – sau care au incercat sa-i spele de sangele victimelor nevinovate cu care sunt manjiti.

  Am fi deosebit de onorati daca ati dori sa colaborati cu noi, fie si punctual, in domeniul politicilor publice, al imbunatatirii legislatiei, al observarii alegerilor s.a.

  Cu deosebit respect,
  Constantn Topala, presedinte

  20.12.2011

  P.S. Aceasta sunt adresele noastre de e-mail: ; .

 4. _TONY_pe 20 Jan 2013 la 9:06 am

  ESTE UN DOCUMENT AL ASOCIATIE DE CONSTITUIRE CARE TREBUIE POSTAT PE SITU-L ASOCIATIE , UNDE SE POATE CUNOASTE CEI 21 DE REVOLUTIONARI CARE AU INFIINTAT ASOCIATIA.

 5. _TONY_pe 20 Jan 2013 la 9:07 am

  DACA NU O AVETI ..O POT PUNE EU LA DISPOZITIA ASOCIATIEI

 6. _TONY_pe 22 Jan 2013 la 10:46 am

  Monitorul Oficial al României

  Anul V, Nr. 0041 – Partea I – Miercuri, 24 februarie 1993

  Decrete

  Decret privind conferirea titlului de „Erou-martir al Revoluției Române din decembrie 1989”, a titlului de „Luptător pentru victoria Revoluției române din decembrie 1989” și a medaliei „Revoluția română din decembrie 1989”

  În temeiul art. 94 litera a) din Constituția României și al prevederilor Legii nr. 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri și acordarea unor drepturi urmașilor acestora, răniților, precum și celor care au participat direct, în perioada 16-25 decembrie 1989, la luptele pentru victoria Revoluției din decembrie 1989,

  Președintele României decretează:

  Art. 1. – În semn de omagiu și pentru cinstirea memoriei celor care și-au jertfit viața pentru victoria Revoluției din decembrie 1989, se conferă, post-mortem, titlul de „Erou-martir al Revoluției române din decembrie 1989” celor prevăzuți în anexa nr. 1.

  Art. 2. – În sens de prețuire a spiritului de sacrificiu manifestat în lupta pentru victoria Revoluției din decembrie 1989, se conferă titlul de „Luptător pentru victoria Revoluției române din decembrie 1989” persoanelor prevăzute în anexele nr. 2 și 3.

  Art. 3. – În semn de prețuire a participării directe la manifestațiile pentru victoria Revoluției din decembrie 1989, se conferă medalia „Revoluția Română din decembrie 1989” persoanelor prevăzute în anexa nr. 4.

  Art. 4. – Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

  Președintele României, Ion Iliescu
  În temeiul art. 99 alin. (2) din Constituția României, contrasemnăm acest decret. Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu
  București, 30 noiembrie 1992 | Nr. 226.

  Asociația “21 Decembrie” – București Adam Marian Doru Aferăriței Constantin Alb Mircea Emil Albu Lucia Alecu Niculae Alexandrescu Cristian Angelescu Dan Constantin Armega Romulus Doru Balaș Salcoci Dragoș-Cătălin Bedros Anghel Bene Vasile Boran Ştefan Calncea Constantin Căpraru Petre Cheche Dorel Cândea Ioan Condoiu Alexandru Condoiu Iustina Constantin Petre Crețu Constantin Crețu Cristian Cuatu Catalin Dârzu Bogdan Dobrin Răzvan Cătălin Dospinescu Neculai Dumitrescu Alexandru Sergiu Dumitrescu Paul Adrian Enescu George Enescu Nicolae Fetcu Iulian Dan Firimiță Marian Florea Marin Florescu Ştefan Gheorghe Adrian Gheorghe Constantin Gheorghe Dumitru Gologan Mihai Grama Nicolae Grigore Gheorghe Haratău Valerian Theodor Ifrim Ioan Iofciu Ion Ion Nicolae Ionescu Tone Iouras Ioan Juncu Lungulescu Bogdan Mărgărit Mihăiță Marin Constantin Marin Sanda Marinescu Grogorescu Mihaela Mehedințu Sandu Mihai Lucian Minteanschi Bogdan Mironescu Dan Miroșu Mihai Alexandru Moldovan Ovidiu Moruz Liviu Neagu Dănuț Negru Vasile Nicolescu Mihai Olteanu Ion Pavelescu Mihail-Constantin Pâslaru Vasile Dragoș Popa Laurențiu Cristian Popescu Nicolae Popescu Ovidiu Predescu Nicolae Rapa Iaru Florin Rușeț Marinela Rusu Paul Adrian Saila Ion Savin Eugeniu Stănescu Adrian Stănescu Gherghina Ştefănescu Cordrin Ştefănescu Sanda Stoenescu Daniel Stoenescu Florica Stroe Radu Taposu Nicolae Tarălungeanu Silvia Tăutu Tiberius Liviu Telente Florian Tudor Marilena Tundrea Grigore Ungureanu Florin Vasilescu Elena Vieru Florin Zeana Corneliu Asociația .

 7. Talibanulpe 10 Nov 2013 la 10:39 pm

  Mai baieti, cat mai suportati comunistii astia din parlament?
  Daca mai puneti de o revolutie, as vrea si eu gradul de capitan… tin eu steagul ascutit in varf de tragere in teapa …

Trackback URI | Comments RSS

Scrie un comentariu